Bakıcı, kelimesinin genel tanımı herhangi bir nedenle bebek, çocuk veya yetişkin birinin günlük yaşam aktivitelerini sağlaması amacı ile bakım sağlayan profesyonel kişidir. Bakıcılık mesleğini günümüz koşullarında Türk veya yabancı uyruklu kişilerdir.
Bakıcı Ne Demek?
Bakıcı; bakıma ihtiyaç duyan çocuk yada yetişkinin daha kaliteli ve güven içerisinde yaşamını sürdürmesi için aile üyesi veya özel bakım hizmeti veren uzman meslek sahibi kişidir. Bakıcı için refakatçi de diyebilir miyiz?
Bakıcı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nedir?
Bir bakıcının yapacağı iş bebek & çocuk bakımı veya yaşlı hasta bakıcılığına göre değişmektedir. Genel anlamda bakıcının yapacağı işler bakımını üstlendiğini bireyin durumuna göre yaşam kalitesini artırmak için görevinin gerekliliklerini evde yada hastanede yerine getirir.
Bebek & çocuk bakıcısı: yoğun tempoda ebeveynlerin çocuklarına güvenilir bir ortamda günlük öz bakımını yapar ve kişisel gelişimini destekler. Yaşlı ve hasta bakıcısı: yaşlılığın beraberinde getirdiği hastalık veya geçirdiği kaza sonucu ayakta veya yatağa bağımlı olan kişinin (yemek, banyo vb.) öz bakımı ile birlikte yaşam kalitesini artıracak bakıcılık faaliyetlerini yerini getirir.
Bakıcı Nasıl Olunur?
Bakıcı mesleğini profesyonel bir şekilde yapabilmek için bir kursa katılarak eğitim ve sertifika alması gerekir. Bakıcı olmak için eğitim veya sertifika zorunluluk şartı olmamakla birlikte bakıcı hizmeti sunacak kişinin bakıcılık sektöründe iş tecrübesi, sertifika veya belirli eğitim alması gerekir. Bebek, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı için bakıcı görevini üstlenebilmek için bakıcı olmak isteyen kişinin sabıka kaydı olmaması gerekirken, aynı zamanda eğitim almalı veya bakıcılık işinde bilgi birikimi ve deneyimler edinerek bakıcı olabilir.
İyi Bir Bakıcı Nasıl Olmalı?
İyi bir bakıcı aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Saygılı ve sevgi dolu (şevkatli) olmalı,
- Sabırlı ve sakin yapıda olmalı,
- Yalansız ve dürüst olmalı,
- Titiz ve hijyenik olmalı,
- Güleryüzlü ve iletişim yönü kuvvetli olmalı,
- Tecrübeli ve referanslı olmalı,
- Sağlıklı ve sabıkasız olmalı,
- Bakım ve bakıcılık konusunda bilgili olmalı,
- Tercihen eğitimli ve sertifikalı olmalı,
Bakıcı Türleri
Evde bakım hizmetleri alanında bakıcılık mesleğini yapan profesyonel bakıcılar genellikle aşağıdaki hizmetleri sunar:
✅ Bebek Bakıcı : | 0-24 ay arası yenidoğan bebek bakımını üstlenen bakıcılar |
✅ Çocuk Bakıcı : | 2 yaş ve üzeri çocuk bakımını üstlenen bakıcılar |
✅ Yaşlı ve Hasta Bakıcı : | Yaş ve kaza sonucu sağlığını kaybeden kişilerin bakımını üstlenen bakıcılar |
1.Bebek Bakıcı:
Yenidoğan ve 0-2 yaş arası bebeğin a’dan z’ye tüm bakımını gündüzlü veya evde yatılı kalarak üstlenen referanslı olup profesyonel çalışan bakıcı kişilerdir.
2.Çocuk Bakıcı:
2 yaş ve üzerindeki çocuğun a’dan z’ye tüm bakımını gündüzlü veya evde yatılı kalarak üstlenen, eğitimi ve kişisel gelişimine destek olabilen tecrübeli bakıcılık hizmeti veren uzman kişidir.
3.Yaşlı ve Hasta Bakıcı:
Yaşın beraberinde getirdiği sağlık sorunları veya geçirdiği kaza sonucu yatalak kalan bireyin daha kaliteli yaşaması için ihtiyaç duyduğu bakımı, evde yada hastanede üstlenebilecek güvenilir çalışanlardır.
Bakıcı veya Bakıcılık Hizmeti Nedir?
Evde bebek veya çocuğun yada hastane ortamında yaşlı, hasta kişinin yaşam kalitesini yükseltmek için verilen servise bakıcı “bakıcılık” hizmeti denir.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]3 tür bakıcı vardır. Şuanda bakıcılık yapanlar, bakıcılık yapmış olanlar, bakıcılık yapacak olanlardır. Unutulmamalı ki; Ve bir gün herkesin “bakıcıya” ihtiyacı olabileceği gibi “bakıcılık” yapmak zorunda da olabilir.[/box]
Bakıcı Nasıl Bulunur?
Profesyonel bir bakıcı arıyorum, diyorsanız. Bakıcı bulma konusunda daha önce hiç bir deneyiminiz bulunmuyor ise mutlaka evde bakım ve bakıcı danışmanlık hizmetleri sunan bir bakıcı ajansı aracılığı ile referanslı bakıcı bulmanızı öneririz. Bakıcı arayanlar, genellikle bakıcı bulma konusunda ilk olarak duydukları endişe ve korku nedeni ile yakın çevrelerindeki aile üyelerinin bakıcı olması ister. Fakat, bazı durumlarda aile üyeleri bu görevi yerine getirmekte zorlandığından profesyonel ve özel bir bakıcı ile çalışmayı tercih eder. Referanslı, güvenilir ve tecrübeli bir bakıcı en kolay bakıcı ajansı aracılığı ile bulunur.
Türkiye’deki Yasal Çalışan Yabancı Bakıcılar
- Filipinli Bakıcı
- Türkmen Bakıcı
- Bulgar Bakıcı
- Özbek Bakıcı
- Gürcü Bakıcı
- Moldov Bakıcı
- Azeri Bakıcı
- Nepalli Bakıcı
- Etiyopyalı Bakıcı
- Endonezyalı Bakıcı
- Ganalı Bakıcı
- Ugandalı Bakıcı
- Nijeryalı Bakıcı
- Kenyalı Bakıcı
- Zimbabveli Bakıcı
- Diğer Afrikalı Bakıcı
- Faslı Bakıcı
- Tunuslu Bakıcı
- Pakistanlı Bakıcı
- Diğer Yabancı Uyruklu Bakıcılar
Bakıcı Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Bakıcı ücreti veya maaşı nasıl belirleneceği konusunda çalışanda, işverende kendi koşullarına göre belirlemektedir. Türkiye koşullarında tabiki de geçim şartlarına ve çalışma koşullarına bağlı olarak bakıcıların talep ettiği ortalama belirli bir ücret skalası bulunmaktadır. Gündüzlü çalışan bir bakıcı fiyatı ile yatılı çalıştırılan bakıcılar arasında ücret talebi farklılık göstermektedir. Örneğin; gündüzlü hafta içi 5 gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında çalışan filipinli bakıcı 800 – 1.100 $ dolar arası ücret talep ederken, yatılı filipinli bakıcı ise haftanın 6 günü yatılı ve 1 gün izin çalışarak 1.100 – 1.500 $ dolar arası istemektedir.